ECLI:NL:RBLIM:2025:8354

ECLI:NL:RBLIM:2025:8354, Rechtbank Limburg, 27-08-2025, ROE 23/1217, ROE 23/1233, ROE 24/3535 en ROE 24/3605

Instantie Rechtbank Limburg
Datum uitspraak 27-08-2025
Datum publicatie 14-10-2025
Zaaknummer ROE 23/1217
Rechtsgebied Bestuursrecht
Procedure Eerste aanleg - meervoudig
Zittingsplaats Roermond
Jurisprudentie Netwerk (LiDo)
Aangehaald door 2 zaken
1 wettelijke verwijzingen

Aangehaald door

Wettelijke verwijzingen

BWBR0005289

Samenvatting

Beroepen tegen intrekking met terugwerkende kracht van de aan eiser toegekende maatwerkvoorzieningen op grond van de Wmo 2015 in de vorm van een pgb en de terugvordering van de ten onrechte ontvangen pgb-gelden. De rechtbank is van oordeel dat verweerder de maatwerkvoorzieningen mocht intrekken. Eiser heeft onjuiste gegevens verstrekt (over het daadwerkelijk verleende aantal uren zorg) en als eiser het juiste aantal uren had gedeclareerd, dan had dat tot een andere beslissing geleid. De rechtbank is verder van oordeel dat verweerder geen gebruik heeft mogen maken van zijn terugvorderingsbevoegdheid, omdat verweerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat eiser opzettelijk onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt. Gelet hierop kan er geen sprake zijn van dubbel opzet bij zowel eiser als bij degene die opzettelijk zijn medewerking heeft verleend. Dit is op grond van artikel 2.4.1., eerste lid, van de Wmo 2015 een vereiste.

Uitspraak

in het beroep met zaaknummer ROE 23/1217 ( [eiser] )

- verklaart het beroep tegen het bestreden besluit I ongegrond;

- wijst het verzoek om schadevergoeding af;

- veroordeelt verweerder tot het betalen van een schadevergoeding in verband met overschrijding van de redelijke termijn aan eiser van € 167,67 en tot het betalen van proceskosten van € 113,38;

- veroordeelt de Staat der Nederlanden (minister van Justitie en Veiligheid) tot het betalen van een schadevergoeding in verband met overschrijding van de redelijke termijn aan eiser van € 833,33 en tot het betalen van proceskosten van € 113,38;

in het beroep met zaaknummer ROE 23/1233 (Stichting Okkasie)

- verklaart het beroep tegen het bestreden besluit I ongegrond;

in het beroep met zaaknummer ROE 24/3535 ( [eiseres] )

- verklaart het beroep tegen het bestreden besluit II gegrond;

- vernietigt dit besluit en herroept het primaire besluit II van 3 oktober 2023;

- bepaalt dat deze uitspraak in de plaats komt van het vernietigde bestreden besluit II;

- bepaalt dat verweerder het griffierecht van € 51,- aan [eiseres] moet vergoeden;

- veroordeelt verweerder tot betaling van € 3.108,- aan proceskosten aan [eiseres] ;

in het beroep met zaaknummer ROE 24/3605 ( [eiser] )

- verklaart het beroep tegen het bestreden besluit II gegrond;

- vernietigt dit besluit en herroept het primaire besluit II van 3 oktober 2023;

- bepaalt dat deze uitspraak in de plaats komt van het vernietigde bestreden besluit II;

- bepaalt dat verweerder het griffierecht van € 51,- aan eiser moet vergoeden;

- veroordeelt verweerder tot betaling van € 3.128,86 (€ 3.108,- + € 20,86) aan proceskosten aan eiser;

- wijst het verzoek om schadevergoeding af.

Deze uitspraak is gedaan door mr. M.M.L. Goofers, voorzitter, en mr. M.A.H. Span-Henkens en mr. S.A. Lemmens, leden, in aanwezigheid van mr. M.H. Vonk-Menger, griffier. Uitgesproken in het openbaar op 27 augustus 2025 .

Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op: 27 augustus 2025

Informatie over hoger beroep

Een partij die het niet eens is met deze uitspraak, kan een hogerberoepschrift sturen naar de Centrale Raad van Beroep waarin wordt uitgelegd waarom deze partij het niet eens is met deze uitspraak. Het hogerberoepschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden.

Digitaal hoger beroep instellen kan via “Formulieren en inloggen” op www.rechtspraak.nl. Hoger beroep instellen kan eventueel ook nog steeds door verzending van een brief aan de Centrale Raad van Beroep, Postbus 16002, 3500 DA Utrecht.

Kan de indiener de behandeling van het hoger beroep niet afwachten, omdat de zaak spoed heeft, dan kan de indiener de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep vragen om een voorlopige voorziening (een tijdelijke maatregel) te treffen.

Zittende Magistratuur

Rechters

  • mr. M.M.L. Goofers
  • mr. M.A.H. Span-Henkens
  • mr. S.A. Lemmens

Griffier

  • mr. M.H. Vonk-Menger

Vindplaatsen

Rechtspraak.nl NBR-Wmo/2025/011 met annotatie van mr. Lea Sarkol-Roelofs
Bekijk op rechtspraak.nl Download XML
Rechtspraak.nl XML
+ Alert

♥ Steun Jurisprudentie.online

Gratis service, geen ads, geen tracking.
Klik op de zoekopdracht - dat helpt kleine ondernemers.

🔍 opent nieuw tabblad

Advocaat of Jurist?

Organisch Google verkeer voor een fractie van Google Ads.

✓ 6-26x goedkoper
✓ 100% echte bezoekers
✓ Geen click fraud
Meer info

Eigen website?

Word partner en krijg gerichte bezoekers die juridische info zoeken.

Nu actief:
Word Partner

Klik opent een nieuw tabblad. Je hoeft niks te kopen - alleen de klik helpt.

Alert aanmaken

Keyword:

Je email:

Hoe vaak?

⚡ Powered by
Hostinger Hosting
Betrouwbare hosting vanaf €1.99/maand