ECLI:NL:RBMNE:2025:4676

ECLI:NL:RBMNE:2025:4676, Rechtbank Midden-Nederland, 26-08-2025, UTR 24/8381

Instantie Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak 26-08-2025
Datum publicatie Onbekend
Zaaknummer UTR 24/8381
Rechtsgebied Bestuursrecht; Bestuursprocesrecht
Procedure Eerste aanleg - enkelvoudig
Zittingsplaats Utrecht
Jurisprudentie Netwerk (LiDo)
Aangehaald door 1 zaken
3 wettelijke verwijzingen

Aangehaald door

Wettelijke verwijzingen

BWBR0005537 BWBR0006358 BWBR0019057

Samenvatting

Pkv na intrekking beroep.

Uitspraak

[verzoekster] , uit [woonplaats] , verzoekster

(gemachtigde: E.R. van de Streek),

en

de Raad van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, het Uwv

Inleiding

1. In deze uitspraak beoordeelt de rechtbank het verzoek van verzoekster om een veroordeling van het Uwv in de proceskosten. De rechtbank doet zonder zitting uitspraak op het verzoek, omdat zij vindt dat zij voldoende informatie heeft om het verzoek te beoordelen.

Overwegingen

2. Met het besluit van 26 april 2024 heeft het Uwv beslist dat de ex-werkneemster van verzoekster recht heeft op een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA). Tegen dit besluit is door verzoekster bezwaar gemaakt, omdat zij vindt dat eiseres duurzaam arbeidsongeschikt is. In de beslissing op bezwaar van

29 november 2024 heeft het Uwv het bezwaar ongegrond verklaard. Hiertegen heeft verzoekster beroep ingesteld.

3. Met het besluit van 5 augustus 2025 heeft het Uwv het besluit op bezwaar van

29 november 2024 vervangen en beslist dat de ex-werkneemster van verzoekster vanaf

13 maart 2022 recht heeft op een IVA uitkering. Het beroep van verzoekster is van rechtswege tegen dit besluit gericht.

4. Verzoekster heeft hierna het beroep ingetrokken en de rechtbank verzocht het Uwv te veroordelen in de proceskosten.

5. De rechtbank heeft het Uwv in de gelegenheid gesteld te reageren op het verzoek om veroordeling in de proceskosten. Het Uwv heeft de rechtbank meegedeeld dat zij akkoord gaat met een veroordeling in de proceskosten.

6. De rechtbank wijst het verzoek om proceskostenveroordeling toe, omdat het Uwv met het besluit van 5 augustus 2025 tegemoet is gekomen aan het beroep.

7. De proceskostenvergoeding wordt met toepassing van het Besluit proceskosten bestuursrecht als volgt berekend. Voor de rechtsbijstand door een gemachtigde krijgt verzoekster een vast bedrag per proceshandeling. De beoordeling van de gevraagde proceskosten beperkt zich tot de beroepsfase, omdat het Uwv met het besluit van

5 augustus 2025 heeft beslist de proceskosten in bezwaar te vergoeden. De vergoeding voor het indienen van het beroepschrift door de gemachtigde van verzoekster bedraagt € 907,-. Er zijn verder geen andere kosten gemaakt die voor vergoeding in aanmerking komen.

8. Het Uwv moet ook het griffierecht aan verzoekster betalen van € 371,-.

Beslissing

De rechtbank:

- veroordeelt het Uwv tot betaling van € 907,- aan proceskosten aan verzoekster;

- bepaalt dat het Uwv het griffierecht van € 371,- aan verzoekster moet betalen.

Deze uitspraak is gedaan door mr. J.W. Veenendaal, rechter, in aanwezigheid van

mr. S.N. van Ooijen, griffier. Uitgesproken in het openbaar op 26 augustus 2025.

Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Informatie over verzet

Als partijen het niet eens zijn met deze uitspraak, kunnen zij een verzetschrift sturen naar de rechtbank waarin zij uitleggen waarom zij het niet eens zijn met deze uitspraak. Het verzetschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Als partijen graag een zitting willen om het verzetschrift toe te lichten, moeten zij dit in het verzetschrift vermelden.

Zittende Magistratuur

Griffier

  • mr. J.W. Veenendaal

Vindplaatsen

Rechtspraak.nl
Bekijk op rechtspraak.nl Download XML
Rechtspraak.nl XML
+ Alert

♥ Steun Jurisprudentie.online

Gratis service, geen ads, geen tracking.
Klik op de zoekopdracht - dat helpt kleine ondernemers.

🔍 opent nieuw tabblad

Advocaat of Jurist?

Organisch Google verkeer voor een fractie van Google Ads.

✓ 6-26x goedkoper
✓ 100% echte bezoekers
✓ Geen click fraud
Meer info

Eigen website?

Word partner en krijg gerichte bezoekers die juridische info zoeken.

Nu actief:
Word Partner

Klik opent een nieuw tabblad. Je hoeft niks te kopen - alleen de klik helpt.

Alert aanmaken

Keyword:

Je email:

Hoe vaak?

⚡ Powered by
Hostinger Hosting
Betrouwbare hosting vanaf €1.99/maand